czwartek, 16 kwietnia 2015

Przepis na Karpatkę

   Dzisiaj przepis na ciasto, którego jeszcze jakiś czas temu byłam pewna, że nie zrobię. Dlaczego? Bo to w zasadzie nic wymyślnego. Przepis stary, smak zwyczajny. Ale jeżeli lubicie eklerki i ptysie to na pewno jest ono dla Was:)
 

Karpatka

Ciasto

  • 5 jaj
  • 20dkg mąki
  • 5dkg margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie

Wodę zagotować z margaryną. Do tego wsypać mąkę, dobrze wymieszać i chwilę podgotować.
Do całości dodawać kolejno po jednym jaju, proszek do pieczenia i sól, dobrze mieszać(wałkiem w makutrze)/miksować. 
 Upiec 2 placki w temp 180stopni ok 15-20 min, Blaszki posmarować masłem i obsypać mąką, na to nakładać ciasto. 

Krem

  • 1szkl mleka
  • 3/4szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 25dkg margaryny Bielskiej
Wykonanie

3/4szkl mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Wlać gorące mleko i gotować budyń. Kiedy masa ostygnie, ucierać z margaryną.

Ciasto+masa budyniowa+ciasto+ cukier puder na wierzch.

Przepis bardzo prosty, szybki. Jedyny minus to rozprowadzenie ciasta na blaszce, ponieważ będzie ono gęste i trzeba cię nieco nagimnastykować.

Smacznego:*

22 komentarze:

  1. karpatkę robię co dwa tygodnie bo ją uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam :) Muszę kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez Ciebie zgłodniałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Karpatka jest pyszna :) prosta w wykonaniu, ale jak już się zacznie coś knocić to wychodzi klapa - Twoja jest ładniutka i z pewnością smaczna :) Szkoda, ze jest to tak tłuste ciasto, ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Chociaż ja akurat spróbowąłam tylko jeden kawałek:P Za to mój chłopak wcinał:P

      Usuń
  5. Apetycznie wygląda! Lecz mi karpatka nie podchodzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedno z moich ulubionych ciast <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama czasami robi to ciasto. Boskie! :D

    I am Journalist

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham karpatkę mojej mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam :) Pyszne i szybkie w przygotowaniu. O tak, największym wyzwanie jest rozprowadzenie ciasta ale efekt końcowy jest warty poświęceń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dłużej schodzi rozprowadzeenie niż zrobienie ciasta:P

      Usuń
  10. A phi! Co tam karpatka! Ja sam ten krem mogę wcinać!

    OdpowiedzUsuń
  11. Karpatka od dzieciństwa to moje ukochane ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się odpowiadać na większość z nich:)